Hva står i denne artikkelen? Svar: Les her.

Det er sommer, og Aftenposten feirer at det snart er fellesferie ved å kjøre en spennende sak om Tom Waits og Operahuset. Vel, når sant skal sies, så er selve saken ikke egentlig spesielt spennende, og heller ikke artikkelen som omtaler den, men Aftenposten gjør en veldreid kompensering, og legger det følgende ut på forsiden, som et ubestridelig bevis på at INTERNETT og AVIS er to veldig ulike ting som likevel, på mystisk vis, er som skapt for hverandre:

NEWS!

For å analysere denne forsideartikkelen: Først er det et bilde av Tom Waits. Så langt ingenting uvanlig, utenom at det strengt tatt er uvanlig hvor kul Tom Waits faktisk er. Men så kommer det altså en overskrift som er formulert som et spørsmål (“Hvem sier nei til Tom Waits?”) og deretter en ingress som også er en INTERNETTLINK og som består av

 • Et ikon som viser en snakkeboble.
 • Ordet “Svar.”
 • Et hint om hvem det kan være som sier nei.
 • Og den tidskarakteristiske setningen “LES HVEM HER,” som formodentlig opplyser om at ingressen på dette tidspunktet har blitt om til en knapp.
 • Jeg aner ikke hvordan snakkeboblen rotet seg inn i dette. Kanskje den er kirsebæret på toppen av en lettere hysterisk sundae. Det som i alle fall er sikkert er at om man fjerner ett eneste av de fire elementene som er listet over, så blir det øyeblikkelig så opplagt at det hele er feil innfallsvinkel at journalisten ikke kunne unngått å legge merke til det selv, og dermed er dette først og fremst et udramatisk eksempel på Aftenpostens mauvaise foi.

  Mer mauvaise blir det når jentevold møter avisas krimentusiaster og deres arsenal av ufullstendige setninger. De forstår best av alle den journalistiske verdien av tegnsetting:

  Fire jenter står og skriker til henne.

  – Bitch!

  Så uskyldig dytting. Lugging. Slag. Spyttklyser. Gråtende går hun hjem etter å ha fått en omgang juling av fire jenter i den andre klassen.

  En ting jeg merker meg er at denne artikkelen er signert tre journalister, så man skulle i utgangspunktet tro at i alle fall én av dem kunne ha bidratt med subjekter. Men. Nyhetene. Er. Best. Når. Man. Leser. Hvert. Ord. For. Seg.

  Artikkelen kan også røpe at Oslo Røde Kors har kartlagt den statistiske fordelingen av ulike forsvarsteknikker blant jentene:

  Gjennom ressurssentre over hele byen og kriminalitetsforebyggende tiltak, har avdelingssjef Vidar Remfeldt i Oslo Røde Kors god oversikt over kriminelle jenter i hovedstaden.

  – Vi ser at jentene dukker stadig hyppigere, sier han.

  Skal man være rettferdig, så er nok akkurat det sitatet en litt uheldig trykkfeil, og kommer nok av at noen har skrevet litt for fort, sett seg blind på artikkelen, og ikke har hatt korrekturleser. Dette viser i det minste at Aftenpostens journalister bare er mennesker de også, selv om de i blant kan høres ut som telegrammer.

  One Response to “Hva står i denne artikkelen? Svar: Les her.”


  1. Mr. Machete Says:

   Jeg liker spesielt godt at alle avsnittsoverskriftene i jentevoldartikkelen har punktum etter seg, og at avsnittene med overskrift “Får juling.” er et handlingsreferat som ikke har noen sammenheng med avsnittene rundt!

  Leave a Reply